Variksenmarja, siankärsämö ja punikkitatit ovat vuoden 2012 luonnontuotteet

Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden 2012 marjaksi variksenmarjan, yrtiksi siankärsämön ja sieneksi punikkitatit.

Antioksidanttipitoinen variksenmarja on syyttä jäänyt superruokanakin hehkutetun mustikan varjoon. Suomalaistutkimuksessa variksenmarjauutteen sisältämien antosyaanien antioksidanttiteho oli suurempi kuin vilja- ja vihannesuutteiden tai monien yrtti- ja lääkekasviuutteiden.

Variksenmarja sopii niin tuoreena syötäväksi kuin mehujen ja hillojen raaka-aineeksi sellaisenaan tai yhdessä muiden marjojen kanssa. Sitä voidaan Suomessa hyödyntää paljon nykyistä enemmän, Arktiset Aromit painottaa. Hyvänä satovuotena variksenmarjasta saadaan lähes yhtä suuri sato kuin mustikasta eli 120 - 160 miljoonaa kiloa. Siitä riittäisi myös vientiin.

Siankärsämöä mausteeksi ja muhennoksiin

Vuoden yrtiksi valittu siankärsämö on yleinen lähes koko maassa. Monivuotisesta ruohosta käytetään sen lehtiä ja valkoisia kukintoja. Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat alkukesällä niiden puhjettua. Suosittua villiyrttiä voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Siankärsämö sopii yrttijuomaksi ja mausteeksi etenkin rasvapitoisille ruuille. Se sopii myös salaatteihin, kastikkeisiin ja yrttisuolasekoituksiin sekä keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Ruokayritykset käyttävät yrttiä uutteissa, mausteissa ja yrttiteeaineksissa. Sitä käytetään myös parantamaan viinien säilyvyyttä ja aromikasvina likööriteollisuudessa.

Voimakkaan makuista siankärsämöä kannattaa kuitenkin annostella huolella, koska liiallisesti käytettynä se voi aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä sekä allergisille henkilöille ihottumaa.

Satoisan punikkitatin löytää joka metsästä

Punikkitatit ovat variksenmarjan tavoin jääneet tunnetumman naapurin varjoon. Punikkitatin tapauksessa huomion vie erinomainen ruokasieni herkkutatti.

Kuitenkin myös satoisa ja sopuisa punikkitatti sopii perinteisten kastikkeiden ja keittojen lisäksi lihamurekkeeseen, kaalikääryleiden täytteeksi ja sämpylätaikinoihin. Vuoden sientä voi säilöä pakastamalla tai kuivata viipaleina.

Punaruskeat punikkitatit ovat runsassatoisia, hyvänmakuisia, kookkaita ja kiinteämaltoisia ruokasieniä. Niille on ominaista mallon tummuminen leikkauspinnoilla ja kypsennettäessä. Punikkitatit kiehautetaan omassa liemessään täysin kypsiksi, sillä puutteellisesti kypsennettyinä ne voivat aiheuttaa joillekin pahoinvointia ja vatsakipua. Myös kuivatut sienet on kypsennettävä hyvin.

Punikkitatteja kasvaa kaikenlaisilla metsätyypeillä, koska useilla pohjoisilla puulajeilla on seuralaisenaan juuri sen kanssa kasvava punikkitattilaji, joko koivun-, männyn- tai haavanpunikkitatti. Sieniä tavataan lähes koko maasta heinäkuusta syyskuuhun.

10.01.2012 Ruokatiedon uutiset