Tuoreyrtit maustavat heräävän kevään

On sanottu, että elämä ilman yrttejä olisi puolikas elämä ja keittiö ilman yrttejä tyhjä keittiö. Ikkunalla kasvatetut tai vihannesosastolta napatut tuoreyrtit tuovatkin ruuanlaittoon tuoksua, makua ja mielihyvää.

 

Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa, kertoo Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen: Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien.

 

- Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri nämä perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio, Toikkanen toteaa.

 

Muhevaa ja pirteää kevätkokkaukseen

Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa.

 

Pääsiäisen ajan lammasruoissa maistuu minttu erityisen makoisalta vaihtoehtona rosmariinille tai timjamille. Timjami valloittaa erityisesti hunajaisten uunijuuresten mausteena. Punajuuren ja timjamin liitto toimii aina, Toikkanen vinkkaa.

 

Hän ehdottaa pääsiäisaterian pääruuaksi yrttikuorrutteisia karitsanpaahtopaisteja, perunagratiinia ja sitruunaista tuoresienisalaattia.

 

Ruokaan, juomaan ja somisteeksi

Pääsiäisen munaruokiin ja maitokastikkeisiin sointuu hyvin rakuuna. Rakuuna aateloi myös porkkanaruuat ja muodikkaat pinaattihöystöt. Lakritsalta vivahtava kirveli käy loistavasti viljeltyjen sienien maustamiseen. Kuumentamista kirveli ei kestä, joten se lisätään vasta ruuan viimeistelyvaiheessa.

 

Ruokapöydän vesikannuun on helppo taittaa tuore sitruunamelissanoksa antamaan näköä ja makua. Kylmänarkana sitruunamelissa tulee säilyttää keittiön pöydällä aivan samalla tavalla kuin basilikakin. Sitruunamelissa somistaa myös pääsiäisen ja kevätjuhlien jälkiruoat ja juustokakut.

 

26.03.2010 Ruokatiedon uutiset