Ruoka-allergisen joulupöydässä perinteisiä herkkuja vaihdetaan sopivampiin

Suklaa, mantelit ja piparkakkumausteet kuuluvat joulun odotettuihin ruokanautintoihin. Silloin kun ne eivät kaikille yhteisen pöydän ääreen asettuville sovi, löytyy tilalle muita juhlavia makuja. Allergia- ja astmaliiton kokoama joulumuistio johdattaa joulunviettoon ilman allergia- tai astmaoireita.

Nykyään lähtökohta on, että vältetään vain niitä ruoka-aineita, jotka ovat aiemmin aiheuttaneet haittaavia oireita. Esimerkiksi manteli voi mennä pähkinäallergikon joulupuurossa, mutta voimakkaasti pähkinäallergiselle se ei sovi. Kokeile mantelin sijaan esimerkiksi vaaleaa rypälettä tai keittämätöntä makaronia, joulumuistio ohjaa.

Pähkinäallergisetkin syövät kuitenkin huoletta muskottipähkinää laatikoiden mausteena tai kookospähkinähiutaleita itse valmistetuissa karkeissa. Ne eivät nimensä vastaisesti ole pähkinöitä. Myöskään maapähkinä ja pinjansiemen eivät ole pähkinöitä, mutta ne aiheuttavat usein oireita pähkinäallergiselle, kun taas tuoreesta pekaanipähkinästä on haittaa vain harvoin.

Siitepölyallergisen testattava piparkakkumausteet

Suklaa on suosittu joululahja ja tarjottava. Maitoallerginen voi nauttia tummasta suklaasta ja ne, joilla on harvinaisempi kaakaoallergia, herkuttelevat valkoisella suklaalla.

Joululeipomusten ja -juomien tutuista mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat aiheuttaa ristiallergiaa koivu- ja pujoallergisille sekä tuoksuyliherkille. Myös mausteallergikon kannattaa olla varovainen joulujuomien kanssa. Niihin on monesti lisätty erilaisia mausteita, joita aina ei nimetä etiketissä.

Lisäksi talviset lämmittäjät glögi ja hehkuviini saattavat aiheuttaa viinipäänsärkyä. Viinipäänsäryn aiheuttajaa ei tunneta. Allergia itse alkoholia kohtaan on Allergialiiton mukaan erittäin harvinainen, mutta alkoholin sisältämät maku- tai väriaineet saattavat aiheuttaa allergiaoireita.

Ruokavalioon sopivat reseptit verkosta

Muna-, maito- ja vilja-allergiselle sopivia jouluisia reseptejä löytyy esimerkiksi Ruokatiedon keittokirjasta ja Erimenu-palvelusta.

Ruokatiedon keittokirjassa reseptit on luokiteltu varovaisuusperiaatteen mukaan ja oltu mieluummin liian varovaisia. Jokaisen ohjeen soveltuvuus kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa, sillä esimerkiksi lihojen valmiissa marinadeissa saattaa olla erityisruokavalioihin sopimattomia ainesosia.

Erimenussa esitellään niin erityisruokavalioihin soveltuvia reseptejä kuin ruokatuotteitakin. Palveluun on lisätty hakusanoja, kuten joulu. Lisäksi rekisteröityneet käyttäjät voivat syöttää hakuun oman ruokaprofiilinsa.

Monet tavallisetkin jouluruokaohjeet on mahdollista muuntaa erityisruokavalioihin sopiviksi. Esimerkiksi kananmunan voi leivonnassa usein korvata soseutetulla banaanilla ja lehmänmaidon kaura-, soija- tai riisipohjaisilla valmisteilla.

30.11.2011 Ruokatiedon uutiset