Ravintoloiden Joutsenmerkin ehtoja ruuvataan kireämmälle

 

Ravintoloiden pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin kriteereistä tehdään parhaillaan ensimmäistä arviointia, jonka perusteella ehtoja tullaan kiristämään. Joutsenmerkin kriteereitä ruuvataan kireämmälle aina 3 - 4 vuoden välein. Ravintoloille Joutsenmerkin hakeminen on ollut mahdollista nyt kolmen vuoden ajan.

 

Tällä hetkellä selvitetään mitkä ovat tärkeimmät kiristyksen paikat, kertoo markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski Joutsenmerkkiä myöntävästä SFS-Ympäristömerkinnästä. Tärkeimmät teemat selvityksessä ovat raaka-aineet ja energia. Myös esimerkiksi kemikaaleja, jätteitä ja kuljetuksia mietitään.

 

- Raaka-aineiden valintaa saatetaan ohjata entistä tiukemmin ja laajemmin. Energian käytölle voi olla vaikea asettaa maksimi-arvoa, kuten hotelleilla on ja kaupoille on tulossa, sillä ravintoloissa mahdollista vaatimusta voisi ehkä oikaista ostamalla paljon puolivalmisteita, Lehmuskoski pohtii.

 

 

Uusien ehtojen siirtymäaika on aina vuoden. Uudet kriteerit valmistunevat noin vuoden kuluttua, viimeistään syksyllä 2011, Lehmuskoski arvioi. Nykyisten kriteerien voimassaoloaikaa joudutaankin hieman pidentämään, jotta nykyiset luvanhaltijat saavat vuoden siirtymäajan.

 

Suomi Pohjoismaiden hopealla

Tällä hetkellä Suomessa on seitsemän Joutsenmerkin saanutta ravintoloitsijaa, joista muutama pyörittää useampaa ravintolaa. Kaikissa Pohjoismaissa lupia on 43: Suomen lisäksi Ruotsissa 31 ja Norjassa 5, kun taas Tanskassa ja Islannissa ei yhtäkään.

 

Lehmuskoski uskoo, että ympäristömerkittyjen ravintoloiden määrä Suomessa tuplaantuu vuoden sisällä. Jo nyt joukossa hyvin erityyppisiä paikkoja oppilaitoskeittiöstä country clubiin ja eläintarharuokalasta Vuoden ravintolana palkittuun huippuravintolaan.

 

- Tämä onkin yksi Joutsenmerkin parhaita puolia, se soveltuu monen tyyppiselle ravintolalle. Toki pikaruokala on vaikea, siinä kun on kertakäyttökulttuuri melko syvällä, Lehmuskoski toteaa.

 

Uusimpana merkin sai viikko sitten Finlandia-talossa juhla- ja ravintolapalveluita tarjoava Finlandia-ravintola. Se kertoo tavoitteekseen vähentää energian kulutusta ja kaatopaikkajätettä entisestään. Myös raaka-aineiden laatuun halutaan kiinnittää erityistä huomiota.

 

- Meillä ympäristöystävällinen kokoustarjoilu tarkoittaa kauden parhaiden raaka-aineiden ja luomun suosimista. Esimerkiksi luomuviinien osuudeksi pyrimme saamaan 80 prosenttia koko viinitarjonnasta, kertoo keittiöpäällikkö Viljo Laine.

 

Tyypillinen hakuaika puoli vuotta

Ympäristömerkinnän ravintoloissa saamaa suosiota on silti melko vaikea ennustaa, sillä merkin hakeminen on aina pitkä prosessi, Lehmuskoski muistuttaa. Tyypillinen ja ihan realistinen aika on 6 kuukautta siitä, kun merkki on päätetty hankkia.

 

- Ravintoloista puhuttaessa on myös hyvä muistaa, että Suomessa on Joutsenmerkittyjä hotelleja 24 kappaletta. Hotellien kriteerit asettavat vaatimuksia myös keittiölle ja ruokasalille. Tosin vaatimukset ovat huomattavasti ravintoloita lievemmät, Lehmuskoski kertoo.

 

08.03.2010 Ruokatiedon uutiset