Lautasmalli pätee myös ostoskärryihin: Puolet täyteen vihannes- ja hedelmäosastolla

Ravitsemussuosituksia havainnollistava lautasmalli pätee myös ruokaostoksilla. Lautasmalli ohjaa pysähtymään kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla ja poimimaan kasviksia arviolta sellainen määrä, että ostoskärryn tai korin sisällöstä kertyy kasviksia puolet koko ruokaostosten määrästä.

 

Ennen ruoanlaittoa näkee työpöydälle kootuista aterian aineksista, onko kasviksia riittävä määrä suhteessa muihin aineksiin, vinkkaa Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen.

 

- Lautasmalli opastaa syömään hyvin helposti ymmärrettävällä tavalla. Se tarkoittaa, että söipä kotosalla tai itsepalvelulinjaston äärellä, ateria on hyvä totutella kokoamaan niin, että täyttää lautasesta puolet joko kypsennetyillä tai tuoreilla kasviksilla, Toikkanen sanoo.

 

Talvella kasviksista voi nauttia lämpimän kaalisalaatin muodossa

Kausiajattelua myötäilevälle lautaselle kuuluvat nyt Vuoden vihannes -titteliäkin kantavista keräkaaleista talvikaalit. Makeahkosta talvikaalista syntyy maukasta ja ravitsevaa ruokaa, Toikkanen lupaa. Ne sopivat haudutettaviksi uunissa, padassa, kattilassa tai vokkipannulla.

 

- Joskus osan tuorekaalista voi korvata hapankaalilla, ja punakaali sopii aivan samoihin ruokiin kuin valkokaalikin, Toikkanen kertoo.

 

Viljelijät korjasivat kaalit talteen syys- ja lokakuussa, ja varaston arvioidaan riittävän lähes varhaiskaalisatoon saakka. Varastoidut valko- ja punakaalit ovat kookkaita ja rakenteeltaan tiiviitä, mutta rapeita.

 

Talvikauden kasviksiin kuuluvat myös juurekset, sipulit, pavut ja herneet, kaalit ja perunat. Väriä ja vaihtelua saadaan salaateista, tomaateista, kurkusta ja mausteyrteistä. Tuoreutta tulee myös viljellyistä sienistä, iduista ja versoista.

 

04.02.2009 Ruokatiedon uutiset