Lapin poron kuivalihalle myönnettiin EU:n nimisuoja

Lapin poron kuivalihalle on myönnetty EU:n suojattu alkuperänimitys SAN. Tähän mennessä EU:n alueella nimisuojan on saanut jo lähes tuhat elintarviketta. Suojatun alkuperänimen on ennen Lapin poron kuivalihaa saanut vain 32 lihavalmistetta.


Lapin poron kuivalihaa saadaan Suomen poronhoitoalueella syntyneistä, kasvaneista ja teurastetuista poroista, jotka laiduntavat suurimman osan vuodesta vapaasti luonnonlaitumilla. Lapin poron kuivaliha kuivataan perinteisellä tavalla ulkona. Alkuperämerkintä edellyttää, että poronliha myös pakataan Suomen poronhoitoalueella.

 

Seitsemäs suojaus suomalaiselle ruualle

Kuivalihan saama nimisuoja on toinen alkuperäsuoja Lapin porolle. Aiemmin suojatun alkuperämerkinnän on saanut Lapin poron liha. Myös Lapin Puikula-peruna nauttii samaa suojaa. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.


Suomalaisista ruuista lisäksi Kainuun rönttönen on suojattu maantieteellisenä merkintänä SMM ja karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti on rekisteröity aitoina perinteisinä tuotteina APT. Vireillä on parhaillaan hankkeet ainakin Lapin poron kylmäsavulihan, Kitkajärven alueen muikun ja Puruveden muikun suojaamiseksi.


Suojattu alkuperänimitys ja suojattu maantieteellinen merkintä suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä, aito perinteinen tuote, suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän. Järjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella. Kaikki merkinnät löytyvät Door-tietokannasta.

 

02.11.2010 Ruokatiedon uutiset