Jouluiset makuelämykset mahdollisia myös ruoka-allergisille

Pipareita, joulukakkuja ja muita juhla-ajan leivonnaisia tehdään ahkerasti jo monessa kotikeittiössä. Moni on päässyt jo perinteisten jouluruokienkin makuun esimerkiksi pikkujouluissa, vaikka varsinaista joulunajan juhlahuipentumaa saadaan odottaa vielä muutama viikko. Allergia- ja Astmaliitto on antanut joukon vinkkejä, joiden avulla ruoka-allergisetkin pääsevät nauttimaan joulun tutuista mauista turvallisin mielin.

 

Perinteisistä jouluruuista ja -herkuista löytyy ohjeita, jotka sopivat niin muna-, maito- kuin vilja-allergiselle. Sopivia ohjeita voi etsiä esimerkiksi internetin keittokirjoista, joissa nykyään huomioidaan jo varsin hyvin myös erilaiset erityisruokavaliot ja ruoka-allergiat.

 

Suklaa on joulumakeisten ykkössuosikki, mutta sen kanssa joutuu moni allerginen olemaan tavallista tarkempi. Hyvä muistisääntö on, että tumma suklaa sopii maitoallergisille ja valkoinen suklaa kaakaoallergisille.

 

Monista suklaakääreistä löytyvä maininta ”saattaa sisältää pähkinää/maapähkinää” on yleensä turha. Mahdollinen allergeenimäärä on niin pieni, että se ei aiheuta vakavia haittoja syöjille.

 

Pähkinäsekoitukset kannattaa jättää syömättä

Pähkinöille allerginen ei välttämättä ole allerginen kaikille pähkinöille, joskin ristiallegiat ovat melko yleisiä. Hasselpähkinä aiheuttaa pähkinöistä eniten allergiaa, koska se liittyy usein Suomessa yleiseen koivuallergiaan.

Voimakkaasti pähkinäallergisen pitää välttää ristiallergian vuoksi saksan-, pekaani-, pistaasi, cashew-, ja parapähkinöitä sekä mantelia. Pekaanipähkinä ei tosin tuoreena aiheuta juuri koskaan reaktioita.

 

Kookospähkinän aiheuttavat allergiareaktiot ovat erittäin harvinaisia. Vaikka maapähkinä on palkokasvi, tulee voimakkaasti pähkinäallergisten välttää myös maapähkinöitä. Pinjansiemen kuuluu mäntykasveihin, mutta sillä on samoja allergeeneja kuin pähkinöissä ja myös sitä tulee välttää.

 

Tutut joulumausteet voivat aiheuttaa allergiaa

 

Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Mausteallergia ei ole kovin yleinen. Turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola, muita mausteita voi käyttää sopivuuden mukaan. Kannattaa muistaa, etteivät muskottipähkinä ja kookospähkinä ole pähkinöitä, joten ne saattavat sopia pähkinäallergiselle.

 

Maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille. Joillekin viinit aiheuttavat päänsärkyä jo hyvin pieninä määrinä. Muissa alkoholijuomissa, kuten glögeissä ja likööreissä, on erilaisia mausteita tai lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

 

1.12.2009 Ruokatiedon uutiset