Hyvinvointi nostaa kananmunien keskihintaa ensi vuonna

Vuoden 2012 alkuun mennessä kaikki kanat EU:n alueella ovat siirtyneet lattiakasvatukseen, varusteltuihin häkkeihin tai luomuun kanojen hyvinvointisäädösten mukaisesti.

Siipikarjaliiton mukaan tämä merkitsee sitä, että kananmunan tuotantokustannukset nousevat, eikä hinnankorotuksilta pystytä välttymään koko Euroopassa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on laskenut, että kananmunien tuotantokustannukset nousevat keskimäärin 0,30 euroa kiloa kohti. Kiloon mahtuu vajaat 15 kananmunaa. Suomalaiset syövät tällä hetkellä noin kymmenen kiloa kananmunia vuodessa per henkilö, jolloin hyvinvointisäädös lisää vuosikustannuksia keskimäärin kolme euroa per suomalainen.

Ruotsi toteutti virikkeettömien häkkien käyttökiellon jo vuosia sitten kansallisella päätöksellä. Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Ruotsissa tuotettujen kananmunien pakkaamohinta on nyt keskimäärin 2,10 euroa kiloa kohti, kun pakkaamohinta EU:ssa keskimäärin, Suomi mukaan lukien, on noin 1,20 - 1,30 euroa.

 

Suomen investoinnit aikataulussa

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikan mukaan uusien tuotantotilojen rakentaminen on vaatinut mittavia investointeja. Suomessa kustannuksia kertyy yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

- Useat EU- jäsenmaat ovat ilmoittaneet, että uudistuksen aikataulu on liian tiukka, eikä investointeja pysytä toteuttamaan määräajassa. Suomessa kaikki ne kananmunatuottajat, jotka jatkavat tuotantoaan, ovat aikataulussa investointien suhteen, Lastikka kertoo.

Suomessa tuotetaan kananmunia vuodessa noin 60 miljoonaa kiloa ja tähän tarvitaan noin 3,5 miljoonaa kanaa. Kaikki kaupassa olevat kananmunat ovat suomalaisia, sillä Suomessa edellytetään tiukempaa salmonellaohjelmaa kuin muissa maissa.

11.05.2011 Ruokatiedon uutiset