Espoon kaupungin päiväkodeissa syödään luomupuuroa

Espoo otti kärkisijan Portaat luomuun keittiöiden lukumäärässä, kun Espoo Cateringin päiväkoti- ja vanhusruokailu liittyi ohjelmaan. Kaikkiaan 173 keittiötä nousi luomuhiutaleiden avulla portaalle 1. Tänä vuonna uudistettuun ohjelmaan on syyskuun loppuun mennessä liittynyt 310 keittiötä, joista julkisella sektorilla toimii 300. Lisäksi parhaillaan noin 100 keittiötä on liittymässä ohjelmaan.


Portaat luomu - ohjelma kestävän kehityksen mukaista toimintaa

Kestävä keitys on yksi Espoon kaupungin arvoista, joten myös Espoo Catering haluaa toimia tämän mukaisesti ja on mukana useissa kestävyyttä edistävissä hankkeissa oman ympäristöohjelmansa lisäksi Espoo on reilun kaupan kaupunki, joten Espoo Catering käyttää kaikissa toimipisteissään reilun kaupan kahvia ja teetä. Espoo Catering -liikelaitoksessa toimii koulutettuja ekotukihenkilöitä, jotka opastavat ja kannustavat muuta henkilökuntaa toimimaan ympäristöystävällisesti. Portaat luomuun -ohjelmaan liittyminen edistää kestävän kehityksen periaatteita ja näin tukee Espoon kaupungin arvoja.

 

Saatavuus ja hinta hidastavat luomun käyttöä isoissa yksiköissä

Espoo Catering tuottaa noin 63 000 ateriaa päivittäin. Monien muiden ammattikeittiöiden tavoin, se on todennut tukkutoimittajan luomuvalikoiman suppeaksi ja luomutuotteiden pakkauskoot suurkeittiöiden käyttöön liian pieniksi. "Toinen ratkaiseva tekijä luomutuotteiden käytössä on niiden korkea hinta. Useat luomutuotteet ovat 2-3 kertaa kalliimpia kuin vastaavat tavanomaisen tuotteet. Tällä hetkellä tuottavuutta tulee lisätä ja hintoja alentaa eli yhtälö on enemmän kuin ongelmallinen", kuvaa tilannetta toimitusjohtaja Minna Ahola.


Espoo Catering selvittää mahdollisuuksia lisätä luomutuotteiden käyttöä. Esimerkiksi vanhusten ateriapalveluissa ja henkilöstöruokailussa mahdollisia luomutuotteita voisivat olla viili, jogurtti, näkkileipä, broileri ja kananmuna, jos niiden saatavuus ja hinta asettuvat oikealle tasolle. Saatavuuden parantamiseksi Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola perään kuuluttaa luomutuotteiden huomioon ottamista elintarvikkeiden kilpailutusvaiheessa sekä pitkäjänteistä työtä sopimustoimittajien kanssa.

 

Bar Laurea kasvattaa kestävän kehityksen kokkeja

Laurea -ammattikorkeakoulu Oy:n Ravintola Bar Laurea liittyi ohjelmaan ja suoraan portaalle 4. Bar Laurea tarjoaa lukukausien aikana noin 750 lounasta päivittäin. Jatkuvasti käytettyjä luomutuotteita ovat muun muassa maito, kananmunat, vehnäjauho, sokeri, piimä, omenamehu ja viili. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on saanut keittiön käyttämään yhä enemmän luomu- ja lähituotteita. "Oppilaitoksena me haluamme kasvattaa tulevaisuuden ravintola-ammattilaisia edistämään kestävää kehitystä. Lisäksi toimimme ikään kuin laboratorio, jossa testaamme, miten luomu- ja lähituotteet soveltuvat tuotannon prosesseihin", kertoo keittiömestari Ilari Paananen, Bar Laureasta.


Lisätietoja:
Espoo Catering, Minna Ahola, 09- 8162 2270, minna.ahola@espoo.fi
Laurea, Bar Laurea, Ilari Paananen, 0407391661, ilari.paananen@laurea.fi
EkoCentria, Marja-Riitta Kottila, 044- 785 4035, marjariitta.kottila@sakky.fi
Hyväksytyt Portaat luomuun- keittiöt löytyvät osoitteesta www.portaatluomuun.fi/keittiot